علائم مسمومیت آلودگی هوا چیست؟

مسئله‌ای که هر روز با آن روبروییم، آلودگی هواست. این مسئله به سرعت در حال گسترش است و اثرات بسیار نامطلوب و خسارت زننده ایجاد می‌کند. نشانه‌های مسمومیت آلودگی هوا، مواردی هستند که کارشناسان و عموم مردم را به میزان آلودگی هوا و تاثیرات آن آگاه می‌سازند. این نشانه‌ها می‌توانند شامل کاهش کیفیت هوا، رنگ سوختگی یا مات شدن آسمان، بوهای نامطبوع، عوارض سلامتی مانند سرفه، عطسه، خارش چشم و التهاب در دستگاه تنفسی باشند. این مقاله در مورد علائم مسمومیت آلودگی هوا است که مردم می‌توانند در هوای آلوده تشخیص دهند و در مقابل آن پیشگیری کنند.

بیشتر بدانید: ۱۰ شهر با بدترین آلودگی هوا در جهان

روش تشخیص علائم خطرناک آلودگی هوا

به جهت بررسی آلودگی هوا می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • مشاهده: نگاه کردن به آسمان و بررسی تغییرات رنگ و شفافیت آن. هر چه آسمان مهتابی‌تر و رنگ آن آبی تیره‌تر باشد، احتمال آلودگی هوا بیشتر است.
  • بو: بررسی بوی هوای اطراف و تشخیص وجود بوهای غیرمعمول مانند بوی سوختن چرم، نفت و غیره که ممکن است به عوامل آلودگی در هوا اشاره کنند.
  • عوارض سلامتی: مشاهده عوارض سلامتی ناشی از تنفس هوای آلوده؛ مانند عطسه‌ها، سرفه، التهاب چشم، خارش بینی و گلو، سردرد، سرگیجه و مشکلات تنفسی را نظارت کنید.
  • استفاده از نرم‌افزارها: استفاده از نرم‌افزارهای موبایل که به صورت لحظه‌ای آلودگی هوا را نمایش می‌دهند و میزان و نوع آلاینده‌ها را رصد می‌کنند.
  • استفاده از اطلاعات رسمی: به دنبال اطلاعات آلودگی هوا در سایت‌ها و منابع رسمی مرتبط مانند نهادهای محیط زیست، گزارش‌های هواشناسی و قرارداد‌های آلودگی هوا باشید.

توجه داشته باشید که این روش‌ها تنها نشانه‌های کلی آلودگی هوا هستند و برای تعیین میزان آلودگی دقیق‌تر به تجهیزات مخصوص و انجام آزمایش‌های علمی نیاز است.

علائم مسمومیت آلودگی هوا در همه افراد

آلودگی هوا یک مسئله جدی در جوامع سراسر جهان است که منجر به اثرات مخرب بر سلامت افراد می‌شود. برخی از نشانه‌های مسمومیت با آلودگی هوا عبارت‌اند از خستگی، سردرد یا سرگیجه، سرفه و عطسه، خس خس سینه یا مشکل در تنفس، مخاط بیشتر در بینی، خشکی گلو یا تحریک چشم، بینی، خارش گلو و پوست.

خستگی از جمله علائم مسمومیت آلودگی هوا است که در اثر ارتباط با هوای آلوده می‌تواند رخ دهد. آلودگی هوا ممکن است باعث کاهش سطح اکسیژن موجود در هوا و در نتیجه خستگی و کاهش انرژی شود. سردرد و سرگیجه نیز نشانه‌های دیگری هستند که به علت افزایش آلاینده‌ها در هوا، شایع می‌شوند. بالا رفتن سطح آلاینده‌ها می‌تواند باعث ایجاد عوارض در سیستم عصبی شود که منجر به سردرد و سرگیجه می‌شود.

سرفه و عطسه هم نشانه‌هایی هستند که در برخورد با آلودگی هوا ممکن است ظاهر شوند. آلودگی هوا باعث تحریک قشر عصبی تنفسی شده و باعث سرفه و عطسه می‌شود. البته تعداد زیادی عوامل آلرژیک هم می‌توانند از طریق این قشر عصبی باعث سرفه و عطسه شوند. اما اگر به چیزی آلرژی ندارید، آلودگی هوا دلیل این مسئله است.

بدترین مسمومیت با آلودگی هوا

خس خس سینه یا مشکل در تنفس دیگر نشانه‌هایی هستند که ممکن است در اثر مواجهه با آلودگی هوا ظاهر شوند. با تنفس هوای آلوده، ذرات مضر به راحتی به ریه‌ها وارد شده و باعث ایجاد التهاب و تنگی در مجاری تنفسی می‌شوند. این مسئله می‌تواند منجر به خس خس سینه و مشکل در تنفس شود.

مخاط بیشتر در بینی یا گلو، خشکی گلو یا تحریک چشم، بینی و خارش گلو و پوست هم از نشانه‌های مسمومیت با آلودگی هوا هستند. با توجه به افزایش آلاینده‌ها در هوا، بدن اقدام به تولید مخاط بیشتر می‌کند تا بتواند به ذرات مضر وارد شده جذب شود و باعث خارش در بینی و گلو می‌شود. همچنین، آلودگی هوا می‌تواند باعث تحریک چشم‌ها شود و گلوخشکی و خارش پوست نیز از نتایج مشکلات هوای آلوده است.

بیشتر بدانید: نحوه خرید طرح الودگی هوا روزانه

تشخیص بیماری های آلودگی هوا

علائم مسمومیت آلودگی هوا دلیل وجود برخی از بیماری‌های مربوط به این وضعیت هم هستند. برای درک بهتری این مسئله باید تشخیص بیماری‌ها به درستی انجام شود. پزشکان بر اساس نشانه‌ها، آزمایش‌های عملکرد ریوی و سابقه قرار گرفتن در مناطق با غلظت بالای آلاینده‌های شناخته شده در هوا در محیط کار و منزل، تشخیص بیماری ریوی را انجام می‌دهند. آنها از افرادی که مبتلا به بیماری‌های ریوی مانند آسم و COPD هستند می‌پرسند که آیا علائم آنها در مواجهه با آلودگی هوا بدتر می‌شود یا خیر؟

آزمایش‌های معمولا توانایی تمایز بین بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا و سایر اختلالات ریوی را ندارند. یکی از عوامل کمک کننده به تشخیص این بیماری‌ها، بررسی محیط کار و زندگی فرد و مشاهده مورد مشابه است. به طور کلی، روش‌های خاصی وجود ندارد که بتوانند به طور مختصر تعیین کنند که آلودگی هوا عامل اصلی بیماری است. ما حضور در محیط آلوده و تشدید این بیماری‌ها به هم مربوط هستند.

جلوگیری از ابتلا به بیماری های مرتبط با آلودگی هوا

زمانی که کیفیت هوا ضعیف است و یا هشداری درباره مه دود (مه زرد که از گازها و ذرات تشکیل می‌شود) صادر می‌شود، باید برای سلامتی خود نگران باشید. تأثیرات آلودگی هوا و بیماری‌های ناشی از آن بسته به حساسیت هر شخص متفاوت است. اما شما می‌توانید اقداماتی را برای کاهش تأثیرات مضر یا پیشگیری از بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا در تهران انجام دهید. این اقدامات عبارتند از:

  1. قبل از خروج از خانه، شاخص کیفیت هوا در منطقه خود را بررسی کنید.
  2. در صورت داشتن مشکلات قلبی یا تنفسی، هنگام خروج از خانه همواره داروهای خود را همراه داشته باشید.
  3. هنگامی که فعالیت بدنی انجام می‌دهید، نفس عمیق‌تر و سریع‌تر می‌کشید که منجر به تماس بیشتر با آلاینده‌های هوا و علائم مسمومیت آلودگی هوا می‌شود. بنابراین، در مناطق آلوده، فعالیت بدنی خود را کاهش دهید.
  4. از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید تا به کاهش آلودگی هوا کمک کنید.
  5. کیفیت هوای داخل خانه را حفظ کنید.
  6. هنگام خروج از خانه، از ماسک فیلتردار استفاده کنید.

بیشتر بدانید: درصد الودگی هوا چطور تعیین می‌شود؟

کلام آخر

در این مقاله از مجموعه مباحث تصفیه دود پاک زیست (شادتکس) سعی کردیم شما را با نشانه‌های مسمومیت با آلودگی هوا آشنا کنیم. فراموش کنید که اگر این علائم فعالیت روزمره شما را مختل کرده‌اند، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. ضمنا باید بدانید که در آلودگی هوا چی بخوریم و چی نخوریم تا برنامه ریزی بهتری در روند مربوط به توصیه های تغذیه‌ ای برای آلودگی هوا داشته باشید.

سوالات متداول

  • علائم مشترک آلودگی هوا با برخی بیماری‌ها چیست؟

سردرد، سوزش چشم، گلودرد، خستگی و مواردی مشابه آنها از جمله تاثیر آلودگی هوا بر سلامت هستند.

  • تاثیرات آلودگی هوا بر سلامتی چیست؟

تنفس هوای سربی خطرناک‌تر از ویروس‌های کشنده است و باعث افزایش انتقال عفونت‌های تنفسی می‌شود.

  • کدام علائم در آلودگی هوا خطرناک هستند؟

سردردی که چند روز ادامه دارد و بروز تنگی نفس شدید از جمله علائم خطرناک هستند.