کشورهای دوستدار محیط زیست (Eco-friendly countries) متناوبا به عنوان کشورهای دوستدار طبیعت یا زندگی سبز شناخته میشوند. آنها کشورهایی هستند که درگیر فرآیندها و اقداماتی شدهاند که آسیب به اکوسیستم و محیط زیست را به حداقل میرساند. اصطلاح «سازگار با محیط زیست» اغلب به کالاها و خدمات، قوانین، دستورالعملها و سیاستهایی که کمترین آسیب را (یا بدون) به محیط زیست و اکوسیستم وارد میکنند نیز به کار میرود. محصولات، فرآیندها و شیوههای سازگار با محیط زیست هیچ آسیبی به محیط طبیعی وارد نمیکند. اما در مقابل به حفظ منابعی مانند آب و انرژی کمک کرده و بر آلودگی هوا، آب و زمین تاثیری ندارند. با متخصصان شرکت پاک زیست همراه باشید تا این کشورها را بیشتر بشناسیم.
مطالعه بیشتر: فروش تصفیه دود رستوران در تهران
شاخص عملکرد محیطی کشورهای دوستدار محیط زیست
خوب است بدانید شاخص عملکرد زیست محیطی (EPI) که سالانه توسط مرکز حقوق و سیاست زیست محیطی دانشگاه ییل گردآوری میشود، یک روش آماری برای محاسبه اثرات زیست محیطی جمعی همه سیاستهای یک کشور است.
ضمنا شاخص عملکرد زیست محیطی 2024، 180 کشور را در 32 شاخص عملکرد مرتبط با سلامت محیطی و حیات اکوسیستم، رتبهبندی میکند. این رتبهها از میزان آلودگی ذرات معلق در هوا و خلوص آب آشامیدنی گرفته تا سلامت ذخایر ماهی و مدیریت تالابها را در نظر دارند.
سپس EPI این امتیازات را در یک امتیاز کلی ترکیب میکند که از 100 (بهترین) تا 0 (بدترین) متغیر است. این امتیازات پایهای را فراهم میکنند که از طریق آن کشورهای دوستدار محیط زیست میتوانند ببینند که چقدر به اهداف تعیینشده سیاستهای زیست محیطی نزدیک هستند و سیاستهای زیستمحیطی مؤثر را اجرا میکنند.
استونی | 75.3 |
لوکزامبورگ | 75 |
آلمان | 74.6 |
فنلاند | 73.7 |
بریتانیا | 72.7 |
سوئد | 70.5 |
نروژ | 70 |
اتریش | 69 |
سوئیس | 68 |
دانمارک | 67.9 |
مطالعه بیشتر: شناخت عوامل موثر بر قیمت دستگاه دود سوز
دانمارک: شاخص عملکرد زیست محیطی 77.9
مانند بسیاری از کشورها، امتیاز EPI دانمارک 77.9 بوده و به طور قابل توجهی کمتر از امتیاز 82.5 آن در سال 2020 است. با وجود این، دانمارک دوباره عنوان دوستدار محیط زیست جهان را به خود اختصاص داد. دانمارک به دلیل نمرات بالای خود در میان کشورهای دوستدار محیط زیست، تقریبا با همه مسائلی که توسط EPI ردیابی شده متمایز است. ضمنا برای تلاشهای خود در زمینههای انرژی پاک و کشاورزی پایدار تحسین بیشتری به دست آورده است.
دانمارک همچنین یکی از معدود کشورهایی است که در مسیر رسیدن به «صفر خالص» انتشار CO2 تا سال 2050 قرار دارند. علاوه بر اجرای برخی از کارآمدترین سیاستهای جهان برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و جلوگیری از تغییرات آب و هوایی، مدت هاست بر پایداری تمرکز کرده است. از محصولات پاکیزه مانند هتلهای سازگار با محیط زیست، قایقهای خورشیدی و غذاهای ارگانیک استفاده از تصفیه دود قهوه و غیره.
مطالعه بیشتر: اهمیت خرید دود سوز قهوه برای کارگاههای تولیدی
بریتانیا: شاخص عملکرد زیست محیطی 77.7
امتیاز 77.7 EPI بریتانیا را به دومین و بالاترین امتیاز در جهان میرساند و بهبود 23 امتیازی این کشور طی ده سال از 2012 تا 2022 را در میان کشورهای دوستدار محیط زیست نشان می دهد. سازندگان این گزارش به طور خاص به تلاشهای بریتانیا برای کنترل انتشار گازهای گلخانهای اشاره کردند. مانند دانمارک، بریتانیا یکی از معدود کشورهایی است که در حال حاضر برنامه ریزی شده تا انتشار خالص CO2 خود را تا سال 2050 به صفر برساند. امتیاز کامل 100 برای بهداشت و آب آشامیدنی، امتیاز بالا برای مدیریت سوخت جامد خانگی و اسیدی شدن خاک در کنار ضرورت خرید دستگاه تصفیه دود هوا را در اختیار دارد.
مطالعه بیشتر: بررسی تاثیرات آلودگی هوا بر مشکلات پوستی
کشورهای دوستدار محیط زیست: فنلاند با شاخص 76.5
کشوری که سومین رتبه برتر EPI (76.5) را دارد، فنلاند است. این کشور با امتیاز بالا در چندین شاخص عملکرد، از جمله مناطق حفاظت شده دریایی، تلفات علفزار (حفاظت)، اسیدی شدن خاک، تصفیه فاضلاب، جامدات خانگی، رتبه اول را به دست آورده است.
سوخت، PM2.5 (کیفیت هوا)، بهداشت، آب آشامیدنی، فلزات سنگین و کاهش انتشار کربن سیاه از جمله مواردی هستند که با رعایت آنها در لیست کشورهای دوستدار محیط زیست قرار میگیرد. حدود 35 درصد از انرژی فنلاند از منابع انرژی تجدیدپذیر تامین میشود و حفاظت از جنگل و حیات وحش از اولویتهای بالایی برخوردار است.
مطالعه بیشتر: سوالات متداول در مورد سیستم تصفیه دود
مالت: شاخص عملکرد زیست محیطی 75.2
در رتبه چهارم، مالت قرار میگیرد که در EPI به رتبه 23 دست یافته و بین سالهای 2012 تا 2022، 25.4 امتیاز بهبود یافته داشته است. این مسئله بزرگترین دستاورد هر کشوری در جهان امروزی خواهد بود. مالت در دسته بندیهایی از جمله حفاظت از پوشش درختان، شاخص تغذیه دریایی (که کیفیت ماهی در شیلاتش را می سنجد)، کیفیت آب آشامیدنی، انتشار نیتروژن، رتبه اول را در لیست کشورهای دوستدار محیط زیست به خود اختصاص داد.
مالت همچنین یکی از تنها سه کشوری است که به همراه ایرلند و بوتسوانا رتبه اول را در نرخ رشد شدت گازهای گلخانه ای (GHG) دارند. این اصل، توانایی یک کشور برای رشد اقتصادی بدون افزایش انتشار گازهای گلخانه ای را میسنجد.
مطالعه بیشتر: تاثیر آلودگی هوا بر استرس و اضطراب
در نهایت، سرمایهگذاری در فناوریهای پاک و به کارگیری راهکارهای موثر در زمینه مدیریت آلودگی هوا، باعث بهبود کیفیت محیط زیست در این کشورها میشود. ضمن اینکه به توسعه اقتصادی پایدار و افزایش رضایت شهروندان نیز کمک کرده است.
و در آخر؛ اهمیت شناخت کشورهای دوستدار محیط زیست
شناخت کشورهای دوستدار محیط زیست برای ایرانیها به دلایل متعددی اهمیت دارد. این کشورها با اتخاذ سیاستهای پایدار و سرمایهگذاری در فناوریهای سبز، نشان میدهند که میتوان پیشرفت اقتصادی را با حفظ محیط زیست ترکیب کرد. تجربه این کشورها میتواند الگویی برای ایران باشد تا با بهبود کیفیت هوا و کاهش آلودگی، به سلامت عمومی و حفظ منابع طبیعی کمک کند.
با پیروی از مسیر کشورهای موفق در حفاظت از محیط زیست، ایران میتواند به یک الگوی جهانی در این زمینه تبدیل شود. همچنین نسلهای آینده را در یک محیط سالم و پایدار قرار دهد.
در این راستا، شرکت پاک زیست با هدف بهرهمندی از این تجربیات، فروش انواع دستگاههای تصفیه دود مانند دستگاه تصفیه دود استنتر سری BG را در نظر دارد. این دستگاهها میتوانند به کاهش آلودگیهای ناشی از صنایع و حمل و نقل کمک کنند و محیطی سالمتر برای جامعه به ارمغان آورند.